Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Hello Woody.

Οι δρυοκολάπτες είναι αποφασιστικοί τύποι. Διαλέγουν το δέντρο τους και σκάβουν τη φωλιά τους, ανοίγοντας με το ράμφος τους δρόμο μέσα από τους φλοιούς και πιο βαθιά στον κορμό. Η κοιλότητα που δημιουργείται στρώνεται με τα τρίμματα από το ξύλο.

Τέτοιες φωλιές, πολλοί δρυοκολάπτες ανοίγουν σε κάθε εποχή αναπαραγωγής. Στα δέντρα της περιοχής τους, λοιπόν, συγκεντρώνονται πολλές φωλιές εγκαταλειμμένες, πρώην ή ημιτελείς που διεκδικούνται από άλλα πουλιά ή μικρά ζώα, νέους ενοίκους.

Πολλοί οι επίδοξοι καταληψίες, εξαναγκάζουν τους δρυοκολάπτες να είναι σκληρά καρύδια και να αντεπιτίθενται μαχόμενοι κατά του εισβολέα. Πιο στρατηγικά, προνοούν να καμουφλάρουν τη δική τους είσοδο κάτω από κλαδάκια και φυλλώματα. Κι αφού η φωλιά τους είναι καλά κρυμμένη, τα αυγά του ζευγαριού είναι άσπρα άσπρα για να φαίνονται μέσα στα σκοτεινά. 11-14 ημέρες επώασης και τα μικρά γεννιούνται. 18-31 ημέρες μετά και τα μικρά πρωτοπετούν στον αέρα.

Τοκ - τοκ κι εμείς σκάβουμε το ξύλο για να στεγάσουμε τις μικρές επιθυμίες μας, να μεγαλώσουν, να γίνουν και να πετάξουν σαν πουλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου