Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Χωρίς κάρδαμο.

Διαβάζω: Ο Σανσκριτικός όρος Αγιουρβέδα είναι συνδυασμός των Ayur (ζωή) και veda (γνώση). Σημαίνει «γνώση της ζωής» ή «εύ ζείν». Είναι η παραδοσιακή ιατρική της Ινδίας και ασκείται για 5.000 περίπου χρόνια.

Σκοπός της Αγιουρβέδα είναι να θεραπεύσει και να ισορροπήσει το σώμα, το μυαλό και την ψυχή με τη διατροφή, με προκαθορισμένο τρόπο ζωής και ορισμένες θεραπείες. Ακολουθεί τρεις βιολογικούς κανόνες-ρυθμούς, τρεις ντόσας:
Βάτα: αέρας-διάστημα, ελέγχει την κίνηση. Πίτα: φωτιά-νερό, ελέγχει το μεταβολισμό. Κάφα: γη-νερό, ελέγχει τη σωματική δομή.

Οι τρεις ντόσας υπάρχουν σε όλους μας και αλληλεπιδρούν διαφορετικά. Συνήθως ένας από τους τρεις υπερισχύει αλλά συχνά βρίσκουμε ίσο συνδυασμό των δύο ή ακόμα και των τριών. Η κεντρική ιδέα της αγιουρβεδικής ιατρικής είναι ότι υγεία υπάρχει όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ των τριών ντόσας στον οργανισμό μας.

Ξέρετε, λένε ότι το κάρδαμο λειτουργεί σαν ιδανικός εξισορροπιστής των τριών ντόσας για τον άνθρωπο που το προσθέτει στην τροφή ή στο ποτό του. Κι αν κάτι, κάπου, κάπως έλειψε από το χθεσινό μπουκάλι του Glögg μας, ήταν αυτός ο μικρός παράγοντας αρμονίας, το κάρδαμο. Ευτυχώς, όλες οι άλλες συνθήκες της βραδιάς ήταν ιδανικά αρμονικές και το κάρδαμο παίρνει σειρά για το επόμενο μπουκάλι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου