Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Gallo Nero di Toscana.

Ο μαύρος πετεινός της Τοσκάνης, αποτυπωμένος στο έμβλημα του πασίγνωστου τοπικού κρασιού. Βαθυκόκκινο Chianti Classico, στο χαρακτηριστικό fiasco, το γυάλινο φλασκί με την πλεχτή προστασία.

Μεσαίωνας στα 1208, η Φλωρεντία και η Σιέννα γείτονες και ανταγωνιστές σε πολεμική διαμάχη, αποφάσισαν, καθώς εξιστορείται, να δώσουν λύση με μία ιδιότυπη μονομαχία.

Με το πρώτο λάλημα του πετεινού, ένας έφιππος ιππότης από κάθε πόλη θα ξεκινούσε καλπάζοντας, έως ότου οι δύο συναντηθούν και καθορίσουν τα νέα σύνορα δικαιοδοσίας των δύο πόλεων.

Ο μαύρος πετεινός που επιλέχθηκε από τους Φλωρεντινούς, κλείστηκε επιμελώς νηστικός σε σκοτεινή απομόνωση αρκετές μέρες νωρίτερα. Η φωνή του ακούστηκε, λοιπόν, από την ανυπομονησία του, πολύ πριν το πραγματικό ξημέρωμα του αγώνα κι ο ιππότης ξεκίνησε, ενόσω ο αντίστοιχος λευκός κόκκορας στη Σιέννα ονειρευόταν ακόμη σωρούς από καλαμπόκι. Δώδεκα χιλιόμετρα έξω από τη Σιέννα συναντήθηκαν τα άλογα κι η κυριαρχία της Φλωρεντίας στην Τοσκάνη και στους εύφορους αμπελώνες της εδραιώθηκε.

Κι εμείς που, αξημέρωτα της νέας χρονιάς, τρέχουμε με το νου μας για να κερδίσουμε έδαφος στον αγώνα για το δικό μας αμπέλι και για το κρασί των ελπίδων μας, μαύρος πετεινός της νύχτας μας ξύπνησε, ένα πλούσιο πρωινό να του ετοιμάσουμε για να πάνε όλα κατ' ευχήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου