Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Charpenterie Pâtisserie.

Το κόντρα πλακέ θαλάσσης κατασκευάζεται από λεπτά φύλλα ξύλου, που συγκολλούνται μαζί, σταυρωτά για περισσότερη αντοχή. Ο αριθμός των φύλλων συνήθως είναι μονός, έτσι ώστε τα εξωτερικά φύλλα να έχουν την ίδια κατεύθυνση. Η συγκόλληση μεταξύ των φύλλων γίνεται κάτω από υψηλή πίεση και θερμοκρασία. Χρησιμοποιούνται ισχυρές κόλλες (φαινολικές ρητίνες) με αποτέλεσμα το κόντρα πλακέ που παράγεται να δείχνει και να συμπεριφέρεται σαν ενιαίο oμογενές ξύλινο υλικό.
Η διαδικασία παραγωγής του το κάνει ανθεκτικό στο ράγισμα, τη στρέβλωση και τη συρρίκνωση, οπότε θεωρείται ιδανικό για απαιτητικές εφαρμογές εξωτερικού χώρου, όπως ο προσδιορισμός "θαλάσσης" αφήνει να εννοηθεί.

Κι όπως προμηθεύτηκα το απαραίτητο κόντρα πλακέ για την εφαρμογή του, προς κατασκευήν χελιδονόσπιτου, γλυκάθηκα κοιτώντας και ελέγχοντας την κόψη του πολυστρωματικού υλικού. Τα χρώματα και η υφή της τομής του ξύλινου φύλλου με παρέπεμψαν νοερά στο ελκυστικό mille feuille των πέντε στρώσεων που απεικονίζεται, επίσης ιδανικό για άλλες απαιτητικές εφαρμογές.

Το χελιδονόσπιτό μου αρχίζει να γλυκαίνει λοιπόν πριν ακόμη συναρμολογηθεί, σαν το σπιτάκι από ζαχαρωτά των παραμυθιών. Δεν ξέρω αν ξυλουργώντας θα φορώ και το λευκό σκούφο του chef pâtissier μαζί με τα γυαλιά και τα γάντια προστασίας, ωστόσο ίσως χρειαστεί να μάθω πώς πλέκεται ένα micro χαλάκι εισόδου με την αναγραφή: HOME SWEET HOME.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου