Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ρόφημα θερινής νυκτός.


AΡΙANI, από το τουρκικό ayran. Eίναι ρόφημα δροσιστικό, (υποπροϊόν του γιαουρτιού) που πίνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παρασκευή: Aναμειγνύεται νερό με αλάτι (1%) και ζεσταίνεται στους 95° Kελσίου για 5 λεπτά, για απολύμανση. Aφού κρυώσει γύρω στους 5°C αναμειγνύεται με γιαούρτι σε αναλογία 6 μέρη γιαουρτιού με 4 μέρη από την άλμη και ανακατεύεται καλά. Tοποθετείται σε μπουκάλια ή άλλα δοχεία και μπαίνει στο ψυγείο στο οποίο διατηρείται για αρκετές ημέρες μέχρι την κατανάλωση. Συνήθως στο αριάνι προστίθενται και φύλλα δυόσμου για μυρωδιά, πριν τοποθετηθεί στα δοχεία.

Φράση κλειδί, ανάμεσα στα παραπάνω, για το παραπροϊόν των τυροκομικών περιπετειών μου: οι καλοκαιρινοί μήνες. Που πλησιάζουν και πάντα εκτιμούν τα αυθεντικά δροσιστικά ποτά. Κι αυτά τα φύλλα δυόσμου στο γυάλινο ποτήρι, συμπληρώνουν μια εικόνα που ακούει σ' ένα όνομα: διακοπές. 

1 σχόλιο: