Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Μια Piazza στο χαρτί.

Piazza della Signoria. Στα αριστερά,        το παλάτι-φρούριο Palazzo Vecchio του 14ου αιώνα. Υπήρξε η έδρα της Signoria, του αιρετού Συμβουλίου διοίκησης της Φλωρεντινής Δημοκρατίας, για την περίοδο της Αναγέννησης. Τότε, που ο σύγχρονος άνθρωπος ξύπνησε από το βαθύ ύπνο του Μεσαίωνα.

Μπροστά στο Palazzo Vecchio, αγάλματα του Ηρακλή και του Δαυίδ συμπεραίνουν τη νίκη του νέου, ρωμαλέου και πνευματώδους ανθρώπου απέναντι στους βαρείς δυσκίνητους αναχρονισμούς. Στο βάθος της πλατείας, εκατέρωθεν του ανοιχτού διαδρόμου που οδηγεί στον Arno, τον ποταμό της πόλης, εκτείνονται τα μακρά διοικητικά κτίρια-γραφεία των Μεδίκων, η Galleria degli Uffizi, σήμερα μία αστείρευτη πινακοθήκη, θησαυρός της Δυτικής τέχνης.

Στα δεξιά, η σκεπαστή Στοά των Λογχοφόρων, Loggia dei Lanzi. Από τα υπαίθρια βάθρα της κοιτούν τον περαστικό ο Περσέας, προτείνοντας την κεφαλή της Μήδειας, ο Μενέλαος κρατώντας τη σωρό του Πάτροκλου, ένας Ρωμαίος που συμμετέχει στην αρπαγή των Σαββίνων Γυναικών, καθώς κι άλλοι μαρμάρινοι ή μπρούτζινοι ήρωες-σύμβολα της ζωής.

Στο διπλωμένο χαρτί της χαρτοκοπτικής αναπαριστάται μια πλατεία, αναπλάθεται η ζωή μιας πόλης, περιγράφεται μια ιστορική περίοδος. Στο βάθος του διοράματος, ένα επίσης χάρτινο δειλινό χρωματίζει, στους τοίχους της Αναγεννησιακής πλατείας, την απαλή μετάβαση προς μια ήμερη και λιγότερο βαθιά, νύχτα του σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου