Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Στο κλειστό κουτί.

Schrӧdinger. Κβαντομηχανική. Στον μικρόκοσμο, βεβαιότητα αποτελεί μόνο το αποτέλεσμα της παρατήρησης. Η ζωή της υποθετικής γάτας, που βρίσκεται κλεισμένη στο σκοτεινό κουτί του φωτεινού παραδείγματος εξαρτάται από κάποιο θανατηφόρο υλικό με 50% πιθανότητα διέγερσης.

Εμείς, όλοι, έξω από το κουτί και χωρίς μέσα παρατήρησης, πιστεύουμε σε μία γάτα 50% ζωντανή και 50% πρώην ζωντανή. Δηλαδή σε δύο ταυτόχρονες μισές γάτες, εκείνη που ζει και εκείνη που όχι.

Μόνο με την παρατήρηση, την ενεργή δηλαδή συμμετοχή στην πραγματικότητα, μπορούμε να αποκλείσουμε τις μισές πιθανότητες και να βεβαιωθούμε για την πλήρη αλήθεια. Μόνο, όταν έρθει η ώρα να ανοίξουμε αυτό το κλειστό κουτί. Η αλήθεια της ζωής είναι η παρατήρησή της. Χωρίς παρατηρητές-συμμέτοχους δεν υπάρχει πραγματικότητα.

Σκέφτομαι, πως η τύχη του οινοποιού είναι ένα αντίστοιχο μικρό παράδειγμα. Τα καλά κλειστά και σκεπασμένα γυάλινα δοχεία μου, όπου ωριμάζει το νεαρό κρασί(;) μου, θα αποκαλύψουν το μυστικό τους μόνο μετά το άνοιγμά τους, μόνο την ώρα της δραστηριοποίησης του παρατηρητή.

΄Εως τότε, οι δυο μισές μου γάτες θα είναι η Bitter και η Sweet και θα παίζουν μαζί στο γυάλινο κόσμο τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου