Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Κάθε μεταβολή της πίεσης

σε οποιοδήποτε σημείο ενός περιορισμένου ρευστού που είναι ακίνητο, προκαλεί ίση μεταβολή της πίεσης σε όλα τα σημεία του.

Αυτή η πρόταση είναι γνωστή ως Αρχή του Πασκάλ, από το όνομα του Γάλλου φυσικού Blaise Pascal (1623-1662), που τη διατύπωσε για πρώτη φορά.

Αυτά διαβάζω στο Ψηφιακό Σχολείο, κάνοντας τις επαναλήψεις μου και στέκομαι σε μια εικόνα ενός υδραυλικού γρύλου, με την ακόλουθη λεζάντα:

Ασκώντας μικρή δύναμη στο ένα έμβολο της αντλίας, καταφέρνουμε να υπερνικήσουμε τη δύναμη του βάρους που ασκείται στο αυτοκίνητο και να το ανυψώσουμε με το άλλο έμβολο.

Μάλιστα. Κι εδώ, για εμάς, δεν πρόκειται για αναμέτρηση με τον άθλο της ανύψωσης ογκώδους αντικειμένου. Η δική μας εφαρμογή είναι της συμπίεσης και της αποχύμωσης των σταφυλιών μας, στο τέλος του καλοκαιριού. Ένα ιδιότυπο οικιακό πιεστήριο μπορεί να στηθεί με απλά μέσα βασισμένο στη χειροκίνητη ισχύ του υδραυλικού γρύλου. Ο οποίος μπορεί να δώσει σύντομο αλλά και φυσικό χυμώδες αποτέλεσμα στο δοχείο της ζύμωσης, αφού μπορεί να σεβαστεί την αρτιότητα των κουκουτσιών. Στο χέρι μας είναι η ρύθμιση της τελικής πίεσης, για να μην θρυμματιστούν τα κουκουτσάκια και να μην βγάλουν τις πικρές ουσίες τους στο μούστο.

Τα έλεγε εξάλλου ο μεγάλος Pascal για τη μετάδοση της πίεσης στα ρευστά, ιδίως στα περιορισμένα και στα ακίνητα. Μην τα πιέζετε πολύ λοιπόν, γιατί κι αυτά δέχονται τούτη την πίεση παντού, φταίνε δεν φταίνε και μετά πιέζουν τους παρακάτω και στο τέλος δεν γλιτώνει ούτε κουκούτσι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου