Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ανοικτό και απαραβίαστο.

Ο Joseph Bramah υπήρξε ένας γνήσιος εφευρέτης της βιομηχανικής επανάστασης, στο Βικτωριανό Λονδίνο του 18ου Αιώνα. Δεκαοκτώ ιδέες του έλαβαν πιστοποίηση ευρεσιτεχνίας και ίσως η πιο χαρακτηριστική για το όνομά του ήταν η πρωτότυπη σύλληψή του για μία απαραβίαστη κλειδαριά του 1787, με 479.001.600 διαφορετικούς συνδυασμούς - κλειδιά.

Στα 1801 η φήμη της περίπλοκης και ασφαλούς περιστροφικής κλειδαριάς με το κυλινδρικό κλειδί έπεισε τον Bramah  να την τοποθετήσει επιδεικτικά στη βιτρίνα του Bramah Locks Company, στο 124 της οδού Picadilly, προκαλώντας όποιον θα τολμούσε να την ανοίξει με το δικό του ανορθόδοξο τρόπο και προσφέροντας 200 γκινέες, ως συμβολικό έπαθλο.

Μόλις στα 1851, κατά τη διάρκεια της θριαμβευτικής Great Exhibition of the Works of Industry of all Nations του Λονδίνου, o φιλόδοξος Αμερικανός A.C. Hobbs ξόδεψε ένα σύνολο 51 ωρών σε 16 μέρες προσπάθειας  και άνοιξε την κλειδαριά - σύμβολο. Η προσπάθειά του εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή και ο Hobbs έλαβε τελικά το έπαθλο και το μερίδιο της δόξας του.

Άραγε, σκέφτομαι τώρα που σχεδιάζω το μυστικό μου ξύλινο ντουλαπάκι, θα πρέπει αυτό να κλειδώνεται; θα πρέπει να προκαλεί τους φιλόδοξους παραβιαστές να το ανοίξουν; Ή μήπως, αρκεί η ύπαρξή του να είναι τόσο μυστική και κρυφή από τα βλέμματα, ώστε να μπορεί να παραμένει αιωνίως ανοικτό και παντοτινά ασφαλές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου