Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Θείο, το στοιχείο και τα πρόσωπά του.

Θειάφι. Ένα στοιχείο, αμέταλλο με πολλά πρόσωπα. Χημικές ενώσεις θειούχες ή θειϊκές συνεργούν σε πολλούς ανθρώπινους σκοπούς, συνήθως με φλογερά, εκρηκτικά ή παρασιτοκτόνα αποτελέσματα. Θειάφι, ένα στοιχείο της δράσης. Ανέτρεξα, πρόσφατα σε ένα από τα πολλά του πρόσωπα, όταν χρειάστηκα τη συνδρομή του Βορδιγάλειου πολτού.

Βορδίγαλον, κατά μία παλιά απόδοση το Bordeaux,     όπως περίπου αντίστοιχα Μαγχεστρία απεκαλείτο το Manchester. Εκεί, στο Bordeaux του 19ου Αιώνα, ο βοτανολόγος - μυκητολόγος Pierre Marie Alexis Millardet εφηύρε το πρώτο μυκητοκτόνο που σώζει έκτοτε με παραλλαγές, τα αμπέλια όλων μας, με το όνομα Bouillie Bordelaise. Το προϊόν του Pierre Marie αναφέρεται και σήμερα στον κατάλογο των όπλων της αποκαλούμενης βιολογικής γεωργίας. Ο θειϊκός χαλκός αποτελεί το βασικό ενεργό συστατικό του μείγματος στη μάχη κατά των παρασίτων.

Κι εμείς, οι μικροοινοποιοί της οικιακής αμπελουργίας, στο θειάφι στραφήκαμε τέτοια εποχή για να διατηρήσει το κλήμα μας υγιές και αμύκητο. Το γράφει εξάλλου και ο προαιώνιος σοφός, ο Καζαμίας, στη στήλη Αμπελουργία του μηνός Μαΐου: "Τα άλλα μέρη του κλήματος εκτός από τα μάτια ψεκάζουμε με διάλυμα θειϊκού σιδήρου συνεχώς τρεις βδομάδες πριν τη βλάστηση. Κατόπιν ραντίζουμε με βορδιγάλειο πολτό και θειαφίζουμε." Πάμε, λοιπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου