Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Oude oude.

Τέτοια εποχή στο Amsterdam, πέφτει μια πυκνή ψιλή βροχή που γεμίζει διαρκώς τον ουρανό και αφήνει παραδόξως το οδόστρωμα και τα παπούτσια των πεζών στεγνά. Οι ομπρέλες πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων είναι ιδιαίτερα φαρδιές, ενώ αντίθετα έξω από τα κτίρια, τις βιτρίνες και τις εισόδους τους δεν προεξέχει συνήθως κανένα στέγαστρο προστασίας. Το κρύο στους δρόμους είναι απόλυτα δυσανάλογο με την υπερβολική θέρμανση των καταστημάτων, των καφέ και των εστιατορίων. Οι μετακινήσεις σε αυτές τις συνθήκες γίνονται κυρίως με τα πόδια, με το ποδήλατο (ομπρέλα στο ένα χέρι) και πολύ λιγότερο με τα τραμ ή τα αυτοκίνητα.

Μπαίνοντας όμως στο καταφύγιο ενός κλειστού χώρου, ο άνθρωπος της πόλης των υδάτινων καναλιών μπορεί ακόμη και σήμερα να βρει θαλπωρή σε ένα ποτηράκι από την παλιά καλή συνταγή. Oude Genever. Παλιά και καλή, όπως εξηγεί το "τελευταίο" αυθεντικό αποστακτήριο "De Ooievaar" του Amsterdam (ιδρυθέν το 1782), αφού τηρεί τα προ του 1900 ειωθότα, με ζύμωση σιταριού και τέσσερις διαδοχικές αποστάξεις. Στην τέταρτη συμμετέχουν τα αρωματικά βότανα και το jeneverbes που χαρίζει στο ποτό το χαρακτήρα του και το όνομά του. Μένει, μετά, το ξύλινο βαρέλι και οι 17 συνολικά παραλλαγές της συνταγής στα σωστά χρόνια είναι έτοιμες.

Κι αν ζεσταθείτε πολύ με τους 42 (+/-) βαθμούς του, μπορείτε πάντα, στο Amsterdam των αντιθέσεων, να ζητήσετε για διάλειμμα την παγωμένη μπύρα του καταστήματος. Κάθε φορά θα είναι άλλη και η έκπληξη θα συναγωνίζεται την απόλαυση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου