Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

A pressing engagement.

Πολλή βίδα και σέγα και μέτρημα. Αλλά η πρέσα για τα σταφύλια μας είναι πια σε καλό δρόμο, πρακτικά έτοιμη να λειτουργήσει. Κι αυτό, ως ανάγκη, έχει κάποιο επείγοντα χαρακτήρα, καθώς τα σταφύλια μας είναι και πρέπει να είναι πια ετοιμοπάτητα.

Σε καλό δρόμο, ως προς τη λειτουργικότητά της, λοιπόν. Ο υδραυλικός γρύλος των 2 τόννων, προσφέρει την απαραίτητη συμπιεστική ισχύ. Το ξύλινο πλαίσιο παρέχει με τα δεμένα του δοκάρια την κόντρα για να μεταφερθεί όλη η συμπίεση στο μαλακό πακέτο της βαμβακερής γάζας. Μέσα στη γάζα, λίγα λίγα, περιτυλιγμένα τα ήδη πατημένα σταφύλια για την τελική τους αποχύμωση. Μια τετράγωνη πλάκα από ξύλο ή ένα γερό κεραμικό πλακάκι θα μεσολαβεί μεταξύ γρύλου και σταφυλιών για την ισοβαρή συμπίεση όλου του δέματος. Από την αραιή ύφανση της γάζας, ο χυμός θα μπορεί να ρέει στο μεταλλικό ταψί. Κι όπως ο Σίσυφος, θα εμπιστευτούμε τη μέθοδο της επανάληψης για να πετύχουμε σύντομα την ολοκλήρωση του έργου μας. Που θα λήξει με την ανατροπή όλου του μούστου στο δοχείο της ζύμωσης.

Τώρα, ως προς την εξωτερική εμφάνιση της κατασκευής μας, πολλά μπορούν ακόμη να ειπωθούν και περισσότερα να γίνουν. Πάντως, για εργαλείο καλό είναι, τώρα για έπιπλο, σηκώνει κάποια επιπλέον δουλίτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου