1717. Ο Γάλλος βοτανολόγος Joseph Pitton de Tournefort δημοσιεύει το έργο του με τίτλο: "Relation d'un voyage du Levant: fait par ordre du Roi: contenant l' histoire ancienne & moderne de plusieurs isles de l' Archipel, de Constantinople, des Côtes de la Mer Noire, de l'Armenie, de la Georgie, des frontières de Perse & de l'Asie Mineure."
Ταξίδεψε, δηλαδή, ο φιλομαθής επιστήμονας όλη την παλιά θαλασσινή ανατολική αυτοκρατορία και τι δεν είδανε τα μάτια του που να μην το κατέγραψε και να μην το απαθανάτισε. Κι όταν έφτιαξε με το σχεδιαστή του, τον Πορτολάνο του λιμανιού της Κέας, το σχέδιο δηλαδή με τις οδηγίες κατάπλευσης στο λιμάνι, φρόντισε να σημειώσει τα ουσιώδη: τις εκκλησίες, τους όρμους, τις πηγές του νερού και το δρόμο για τη Χώρα του νησιού, που φωλιάζει με ασφάλεια στη βουνοκορφή της. Ο δρόμος αυτός, φαίνεται πως από τότε, προσέλκυε κάθε θαλάσσιο επισκέπτη στα ενδότερα, υποσχόμενος κάποιο αβέβαιο, μα μάλλον πολύτιμο, όφελος.
Σειρά μας είναι πάλι σε λίγες μέρες, όταν ξαναπλεύσουμε στο νησί, να ονοματίσουμε τα παλιά αριθμημένα σημάδια: 1. Αγ. Νικόλας, 2. Αγ. Σάββας, 3. Αγ. Τριάδα, 4. Αη Γιώργης, 5. Λιβάδι, 6. Βουρκάρι, 7. Ο δρόμος για τη Χώρα, 8. το ρέμα... 9. το νησί, 10. τα ψάρια του, 11. τα αμπέλια του, 12. οι καημοί του, 13. το κρασί του...
7. Ο δρόμος για την πόλη, τη Χώρα, την Ιουλίδα. Κι αν τον ανέβεις, μετά πας ευθεία μέχρι το 13ο τυχερό σημάδι. Άντε, να δούμε. Και καλοσύνη στο ταξίδι μας.
Καλησπέρα! Όμορφος ο "χώρος" σου! θα μπορούσες κι εσύ να γίνεις αναγνώστης στο δικό μου blog? thanks :)
ΑπάντησηΔιαγραφή