Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Οι πόρτες των ματιών.

"Το σπίτι θέλω να περιγράψω και πρώτα την πρόσοψη του σπιτιού, όπως τήνε βλέπω κι όπως μου τη δείχνουν ο ήλιος, το φεγγάρι, και τ' άστρα κι οι πόρτες των ματιών μου.

Κι είχε το σπίτι έναν μεγάλο καθρέφτη στημένο καταντίκρυ από το μέρος όπου κοίταζα και μες στον καθρέφτη ετούτο ήτανε καθρεφτισμένος ο κόσμος και τ' αγαθά του και τα κακά του και όλα του τα πλάσματα, τα δέντρα, τα ζώα κι οι άνθρωποι, τα βουνά του και τα ποτάμια του, οι θάλασσες κι οι χαράδρες κι οι τάφοι, κι ο θρήνος κι η ευτυχία κι η αγριότης με το γυμνό σπαθί τριγυρνούσε και φοβέριζε τους ταπεινούς και οι περήφανοι κι οι πλούσιοι ζούσανε καλά κι οι φτωχοί ζούσανε άσχημα κι άλλος λογάριαζε τα λεφτά του, άλλος τα χωράφια του κι άλλος την ψυχή του μονάχα και το πνεύμα, κι άλλος την τύχη και τη μοίρα του.

Μα είχε η πρόσοψη του σπιτιού και δυο μικρές σκάλες σκαλισμένες κι απάνω στις σκάλες ήταν δύο άγγελοι με σπαθιά, σαν από φλόγες που φωτίζανε όποιον περνούσε τη νύχτα και μποδίζανε όποιον ήθελε με βία και δύναμη να μπει στο σπίτι..."

Οι Μοντέρνοι Καιροί σημειώνουν: το σπίτι του κόσμου είναι όπως το βλέπεις κι όπως στο δείχνει ο ήλιος, το φεγγάρι  και τα μάτια σου.

Ν. Βαλαωρίτης. "Το σπίτι του κόσμου εικονογραφημένο", 1980.

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Οι φετεινές.

Συνεχίζοντας την κάπως πρόσφατη παράδοση των τελευταίων λίγων χρόνων, οι λαμπάδες μας είναι και φέτος έτοιμες εγκαίρως.

Όλες εκτός μίας που θα διακοσμηθεί ιδιαιτέρως από αύριο και μετά.

Και του χρόνου.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Το καμουφλάζ.

Νόμιζε πως θα περάσει απαρατήρητος, αλλά μακριά από αυτό ήταν η αλήθεια.

Κρυμμένος στο δάσος των άναρχων διακλαδώσεων του αστικού δικτυακού τοπίου, έστριψε δεξιά για να χαθεί, όμως ο φακός του Φωτοδρόμιου πρόλαβε να τον συλλάβει.

Κάποια μορφή υγρής ενέργειας, κάποιο αναλώσιμο καταναλωτικό αγαθό, απλώς νερό για πότισμα, ποιο το μυστικό του να ήταν; Αυτο δεν θα το μάθουμε ποτέ.






Μάλλον, όμως, μετέφερε κι αυτός κενό.