Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

O αλλιώς.


Όλα εδώ στηρίζονται, ακόμη κι αν έρθουν τα πάνω κάτω. Γιατί, πιο στέρεα προετοιμασμένοι φαίνεται να είμαστε για το ανάποδο παρά για το ίσιο. Κι έτσι sky is the limit ή αλλιώς: αιθεροβατούμε με τα τέσσερα.

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Της κατσαρόλας.

Σαν τα παλιά εστιατόρια των KTEΛ, με τη βιτρίνα πάνω από τα ταψιά με τα μαγειρευτά φαγητά, τα λαδερά, τα φούρνου, τα κατσαρόλας. Φαγητά, που σερβίρονταν σε λευκά πιάτα και μεταφέρονταν στο μπράτσο του σερβιτόρου, μέχρι το τραπεζάκι των πελατών.

Έτσι, δουλέψαμε κι εμείς με τα σταφύλια της φετεινής χρονιάς. Όλα τα σκεύη, ανοξείδωτα, αλουμινίου, ξύλινα, πλαστικά, με τα καπάκια τους, τα σουρωτήρια τους, τα χωνιά, τα πανιά, τα απορροφητικά χαρτιά, τις σκούπες, τις σακούλες, τις γάζες και τα τούλια ήταν εκεί μπροστά. Στη βιτρίνα της δουλειάς, στη μόστρα του πατητηριού μας. Όλα, με τα χέρια πηγαινοέρχονταν διαδοχικά ή ταυτόχρονα, για να σερβίρουν με τη σειρά τις απαιτήσεις της μουστιάς.

Κι ο μεζές ήταν ένας και μοναδικός. Οι ρόγες από το φρεσκοκομμένο σταφύλι κι ο σακχαρώδης χυμός τους. 13 οινοπνευματικοί βαθμοί προβλέπονται για το φετεινό κρασί, 13 οι ευχές να πάνε και φέτος όλα καλά.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Mας περιμένουν.

Φέτος, η καλοκαιρία στις Κυκλάδες ήρθε πρώιμα -από την Άνοιξη- και οι καρποί της κληματαριάς μας ωρίμασαν κατά ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι. Οι δε βόρειοι άνεμοι -μελτέμια- που κυριάρχησαν από τον Ιούλιο κόπασαν αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Οι σφήκες, οι μπάμπουρες και τα λοιπά κεντροφόρα έντομα βρήκαν μόλις τότε την ευκαιρία να εμφανιστούν στην ατμόσφαιρα και να επιτεθούν μαζικά στα ώριμα ήδη σταφύλια, προκειμένου να κορέσουν τη συσσωρευμένη πείνα τους.

Έτσι, η προοπτική να χαθούν τα σταφυλάκια της χρονιάς μέσα στη μία εβδομάδα που απαιτήθηκε να καθυστερήσουμε τη φετεινή οινοποίηση, μας έδωσε την ιδέα για μια διαφορετική προσέγγιση.

Τα σταφύλια μας κόπηκαν και μπήκαν στη συντήρηση των 8 βαθμών Κελσίου. Το θέαμα που παρουσίασε το ψυγείο μας συνδυάστηκε με την υπέροχη μυρωδιά του φρεσκοκομμένου αρωματικού καρπού. Τα περαιτέρω αναμένονται να εξελιχθούν κατά τα ειωθότα το συντομότερο δυνατόν.