Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Μαγραθέα.

" (Απόσπασμα από το Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ, σελίδα 634784, μέρος 5α. Λήμμα: Μαγραθέα)
Πολύ παλιά, στα βάθη του παρελθόντος,   στις μεγάλες και δοξασμένες μέρες της προηγούμενης Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας,     η ζωή ήταν άγρια, πλούσια και ως επί το πλείστον αφορολόγητη.
Πανίσχυρα αστρόπλοια ταξίδευαν σε εξωτικά άστρα αναζητώντας περιπέτειες και πλούτη στα πιο απομακρυσμένα μέρη του Γαλαξία. Εκείνες τις μέρες το ηθικό ήταν υψηλό, οι κίνδυνοι μεγάλοι, οι άντρες ήταν αληθινοί άντρες, οι γυναίκες ήταν αληθινές γυναίκες και τα μικρά μαλλιαρά πλάσματα από τον Άλφα του Κενταύρου ήταν αληθινά μικρά μαλλιαρά πλάσματα από τον Άλφα του Κενταύρου. Και όλοι αντιμετώπιζαν με θάρρος άγνωστους κινδύνους, έκαναν σπουδαία κατορθώματα και έφτιαχναν προτάσεις που κανείς ως τότε δεν είχε τολμήσει να συντάξει -και έτσι σφυρηλατήθηκε η Αυτοκρατορία.
Πολλοί φυσικά απέκτησαν αμέτρητα πλούτη, αλλά αυτό ήταν πολύ φυσικό και δεν θα έπρεπε να ντρέπονται γι' αυτό, γιατί κανείς δεν ήταν αληθινά φτωχός -τουλάχιστον κανείς που να αξίζει να αναφερθεί. Και για όλους τους πιο πλούσιους και πιο επιτυχημένους εμπόρους η ζωή έγινε αναπόφευκτα ανιαρή και εξεζητημένη και άρχισαν να πιστεύουν πως γι' αυτό έφταιγαν οι κόσμοι που είχαν διαλέξει για κατοικία τους -κανείς δεν ήταν απόλυτα ικανοποιητικός· είτε το κλίμα δεν ήταν ακριβώς το σωστό προς το τέλος του απογεύματος, είτε η μέρα ήταν μισή ώρα μεγαλύτερη, είτε η θάλασσα δεν είχε το σωστό ροζ χρώμα.
Κι έτσι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την ανάπτυξη μιας νέας καταπληκτικής βιομηχανίας: κατασκευή πολυτελών πλανητών επί παραγγελία. Η έδρα αυτής της επιχείρησης ήταν ο πλανήτης Μαγραθέα, όπου υπερδιαστημικοί μηχανικοί αναρροφούσαν ύλη από λευκές τρύπες του Διαστήματος και τη διαμόρφωναν σε ονειρικούς πλανήτες -χρυσούς πλανήτες, πλανήτες από πλατίνα, μαλακούς λαστιχένιους πλανήτες με πολλούς σεισμούς- φτιαγμένους όλους με επιμέλεια σύμφωνα με τις ακριβείς προδιαγραφές που ζητούσαν οι πλουσιότεροι άνθρωποι του Γαλαξία.
Αλλά ήταν τόσο επιτυχημένη αυτή η επιχείρηση, που η Μαγραθέα έγινε ένας από τους πλουσιότερους πλανήτες όλων των εποχών ενώ ο υπόλοιπος Γαλαξίας βυθίστηκε στη φτώχεια. Κι έτσι το σύστημα κατέρρευσε, η Αυτοκρατορία έπεσε και μια μεγάλη μελαγχολική σιωπή κατακάθησε σ'ένα τρισεκατομμύριο πεινασμένους κόσμους, μια σιωπή που διαταρασσόταν μόνο από το γρατζούνισμα της πένας των λογίων καθώς μοχθούσαν μέσα στη νύχτα πάνω σε αυτάρεσκες μελέτες για την αξία μιας προγραμματισμένης πολιτικής οικονομίας.
Η Μαγραθέα εξαφανίστηκε και η θύμησή της γρήγορα πέρασε στο σκοτάδι του μύθου.
Στις μέρες μας φυσικά κανείς δεν πιστεύει ούτε μια λέξη από όλα αυτά."
Douglas Adams, 1979.

Οι Μοντέρνοι Καιροί επισημαίνουν: κάθε ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα και πράγματα είναι (επιστημονικώς) φανταστική. 

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Flew over.

(imdb:) "Rumors float around the ward of McMurphy's fate. Some believe he'd escaped, others seem to know he was lobotomized. Late one night, McMurphy is quietly returned to his bed by orderlies. The Chief sneaks over to Mac's bed and finds him unresponsive; he also sees two scars on Mac's forehead, indicating that he'd been lobotomized. Unwilling to leave McMurphy behind, the Chief suffocates his vegetable-like friend with a pillow. He lifts the heavy marble hydrotherapy fountain that Mac was unable to before and, hurling it through a barred window, escapes to Canada."

(petbirds:) "Ο κούκος είναι παρασιτικό πουλί. Κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου γεννάει περίπου 25 αυγά. Όμως, το αξιοπερίεργο είναι ότι ενώ δεν φτιάχνει δική του φωλιά καταφέρνει και πολλαπλασιάζεται με επιτυχία! Μυστήριο της φύσης αποτελεί το γεγονός ότι καταφέρνει και γεννά μιμητικά αυγά, δηλαδή αυγά που μοιάζουν με τα αυγά των άλλων πουλιών και τοποθετεί ένα αυγό κάθε φορά σε μια διαφορετική φωλιά και εκείνα με την σειρά τους όχι μόνο κλωσούν το αυγό του κούκου, αλλά το υιοθετούν και το φροντίζουν σαν δικό τους ακόμα και όταν ο νεοσσός τούς ξεπεράσει κατά πολύ στο μέγεθος."

Πλησιάζει η στιγμή που θα αναρτήσουμε σταθερά στον εξωτερικό μας τοίχο την ξύλινη φωλιά που κατασκευάσαμε μόλις πέρυσι. Στόχος μας, η πρώτη οικογένεια φτερωτών εποικιστών που θα προσγειωθεί στην είσοδο της, για να την κατοικήσει. Κι αν παρεισφρύσει κάποιος επιπλέον λαθρόβιος, δεν θα τον παραμερίσουμε, ούτε θα του αλλάξουμε μυαλά. Ας τον αφήσουμε να φάει κι αυτός από τα τρίμματά μας κι από τις φλούδες των καρπών μας. Όταν έρθει η ώρα του, τότε κι αυτός με τη σειρά του θα πετάξει για το δικό του δρόμο. Η πόρτα θα είναι πάντα ανοιχτή, δεν θα υπάρχει πόρτα.

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ώρα για δουλειά.

Ευκαιρίες για εργασία στην τουριστική βιομηχανία πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Αρκεί λίγο νεωτεριστικό πνεύμα και στοιχειώδης δεξιοτεχνία στις κατασκευές.

Και ξεκινώντας από κάτι τόσο απλό μα και χρήσιμο, προσφέρεται πάντα η δυνατότητα της ατέρμονης εξέλιξης. Που (εξειδικεύοντας στον πρόσφορο χώρο του golfing) περνάει από τα παντοφλάκια για τις μπάλες, συνεχίζει με τα πλεχτά σημαιάκια για τις 18 τρύπες, ανοίγεται με τις κεντητές κουρτινούλες για τα αμαξάκια των μετακινήσεων και φτάνει έως και τα χειροποίητα δίκοχα αντηλιακής προστασίας για τους αθλητές.

Οι Μοντέρνοι Καιροί συνοψίζουν: αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, πιστέψτε σ΄ένα όνειρο κι η ζωή θα μοιάζει σαν ψέμα (πρωταπριλιάτικο).