Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Wasting time.

Sitting in the morning sun - I'll be sitting when the evening comes
Watching the ships roll in - And I watch 'em roll away again
Sitting on the dock of the bay - Watching the tide roll away
I'm just sitting on the dock of the bay - Wasting time

Γραμμένο από τους Otis Redding και Steve Cropper και ηχογραφημένο σε δίσκο το 1968, το S. on the D. of the B. αποτελεί τον ύμνο στις πατροπαράδοτες δωρεάν απολαύσεις της ζωής.

Ο πρωινός ήλιος στη θάλασσα, το άραγμα του μετέωρου ανθρώπου στην αποβάθρα, ο χρόνος που επιμηκύνεται ως αργά το δειλινό, τα πλοία που έρχονται και φεύγουν, η παλίρροια που εναλλάσσεται ρυθμικά και στο βάθος μια γέφυρα σαν του Frisco Bay, όλα προσφέρονται πάντα όπως τότε, 43 χρόνια έπειτα.

Η πρόταση των Μοντέρνων Καιρών για σήμερα, είναι ο αργός σταθερός ρυθμός που δίνει το μελωδικό σφύριγμα του τραγουδιού. Αράξτε στο σημείο που σας χαλαρώνει και σφυρίξτε ρυθμικά. Η ζωή είναι εκεί μαζί σας. Και θα είναι.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Στο κλειστό κουτί.

Schrӧdinger. Κβαντομηχανική. Στον μικρόκοσμο, βεβαιότητα αποτελεί μόνο το αποτέλεσμα της παρατήρησης. Η ζωή της υποθετικής γάτας, που βρίσκεται κλεισμένη στο σκοτεινό κουτί του φωτεινού παραδείγματος εξαρτάται από κάποιο θανατηφόρο υλικό με 50% πιθανότητα διέγερσης.

Εμείς, όλοι, έξω από το κουτί και χωρίς μέσα παρατήρησης, πιστεύουμε σε μία γάτα 50% ζωντανή και 50% πρώην ζωντανή. Δηλαδή σε δύο ταυτόχρονες μισές γάτες, εκείνη που ζει και εκείνη που όχι.

Μόνο με την παρατήρηση, την ενεργή δηλαδή συμμετοχή στην πραγματικότητα, μπορούμε να αποκλείσουμε τις μισές πιθανότητες και να βεβαιωθούμε για την πλήρη αλήθεια. Μόνο, όταν έρθει η ώρα να ανοίξουμε αυτό το κλειστό κουτί. Η αλήθεια της ζωής είναι η παρατήρησή της. Χωρίς παρατηρητές-συμμέτοχους δεν υπάρχει πραγματικότητα.

Σκέφτομαι, πως η τύχη του οινοποιού είναι ένα αντίστοιχο μικρό παράδειγμα. Τα καλά κλειστά και σκεπασμένα γυάλινα δοχεία μου, όπου ωριμάζει το νεαρό κρασί(;) μου, θα αποκαλύψουν το μυστικό τους μόνο μετά το άνοιγμά τους, μόνο την ώρα της δραστηριοποίησης του παρατηρητή.

΄Εως τότε, οι δυο μισές μου γάτες θα είναι η Bitter και η Sweet και θα παίζουν μαζί στο γυάλινο κόσμο τους. 

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Είναι και πάλι εδώ.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, γιορτάζουμε το άνοιγμα του πρώτου φρέσκου φθινοπωρινού κρασιού. Το καινούριο Beaujolais είναι μαζί μας. Από τις 00:01 της σήμερον, τρίτης κατά σειρά Πέμπτης του 11ου μήνα, τα βαρέλια άνοιξαν.

Πριν 60 χρόνια, το 1951, η Ένωση Union Interprofessionelle des Vins du Beaujolais αποφάσισε να διατίθεται το τοπικό κρασί ως nouveau στα πρώιμα κιόλας μέσα κάθε Νοέμβρη. Από τότε το γεγονός μοιράζει τη μικρή του δόση ευτυχίας στους φίλους του κρασιού στη Γαλλία, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο γνωστό κόσμο.

Πέρυσι, αναφωνήσαμε Il est arrivé. Φέτος και πάλι εδώ,     με το δικό μας κρασί, λιγότερο σε ποσότητα, αλλά πλουσιότερο σε ελπίδες, να ωριμάζει σε γυάλινα δοχεία, μοιραζόμαστε τη χαρά των Γάλλων οινοποιών και ευχόμαστε και του χρόνου ξανά με υγεία για όλους.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Γεύσεις υπό κενό.

Αν τυχόν έχετε πάψει να θυμάστε τις γεύσεις κάποιων μεζέδων, από αυτούς που εμφανίζονται αραιά στο τραπέζι και εκπλήσσουν με την ιδιαιτερότητά τους, μην θορυβείστε. Κάτι ανάλογο συμβαίνει αρκετά πυκνά τώρα τελευταία σε όλους ή έστω στους πολλούς.

Ηρεμήστε, λοιπόν και αναλογιστείτε την άλλη πλευρά της επιτυχίας ενός επιτυχημένου τραπεζιού ιδιαιτεροτήτων. Το στρώσιμο και το στήσιμο των κεραμικών σκευών, της πορσελάνης, των κρυστάλλινων δοχείων και των ανοξείδωτων εργαλείων. Τα κηροπήγια, τα ανθοδοχεία, τα τραπεζομάντηλα και τις πετσέτες του φαγητού.

Η πρόταση των Μοντέρνων Καιρών για σήμερα είναι στρωμένη στο άδειο τραπέζι: απολαύστε αυτό που έχετε, δώστε χαρά με το τίποτα.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Σώστε στο χρόνο.

Δεν είναι απαραίτητο να ματαιοπονεί κάποιος, προσπαθώντας να διατηρήσει το σώμα του ανέπαφο στο χρόνο, όταν η ζωή κλείσει το φυσιολογικό της κύκλο.

Μάλλον πιο χρήσιμο είναι να εντρυφήσει σε πειράματα διατήρησης της θρεπτικής ουσίας άλλων μορφών ζωής, που βρίσκονται χαμηλότερα στη διατροφική αλυσίδα. Κι αυτή η ουσία θα μπορεί να χαρίζει στο συντηρητή τους νιάτα, σφρίγος και ζωή για πολύ πολύ καιρό.

Θυμηθείτε τις οικογενειακές και τοπικές παραδόσεις σας: συντηρείστε ελιές στο λάδι και στο ξύδι, ντομάτες στον ήλιο και στο αλάτι, φρούτα στη ζάχαρη και στο λεμόνι, κρέατα στον καπνό και στα μπαχαρικά. Η λίστα έχει μήκος και η απόλαυση της διαδικασίας έχει βάθος.

Πρόταση, λοιπόν, των Μοντέρνων Καιρών: συντηρείστε τις τροφές, διατηρηθείτε στο χρόνο.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Αγοράζω παλιά.

Μαγαζί γωνία. Περίβλεπτο, με επιγραφή που δεν χωρά παρανόηση. ZigZag Records, με τoν τεθλασμένο συμβολισμό των ευέλικτων διαδρομών, των ελιγμών και της ευκινησίας.

Κι όπως λένε και τα φθαρμένα επεξηγηματικά γράμματα: NEW USED TRADED COLLECTABLES BOUGHT & SOLD. Που θα πει ότι τα μικρά διαμάντια της ζωής μπορούν να βρεθούν κρυμμένα στη σκόνη του χθες, να ανασυρθούν από το δεύτερο ή τρίτο χέρι της ανταλλαγής και να επανέλθουν περήφανα και καλογυαλισμένα σ' ένα νέο προσκήνιο.

Η πρόταση των Μοντέρνων Καιρών για σήμερα είναι ετούτη: Στην επόμενη στροφή των ZigZag της καθημερινότητας, έχετε τα μάτια σας ανοικτά. Η κληρονομιά που αφήνουν στην άκρη όσοι προηγούνται είναι συχνά πολύτιμη.     Οι τιμές είναι προσιτές και κάτω από τη σκόνη προσφέρεται χρυσόσκονη.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Βιταμίνες από σπίτι.

Ο πόλεμος συνεχίζεται. Κι οι ανάγκες αυξάνονται και λύσεις απαιτούνται. Ακόμη και για τα στοιχειώδη. Πώς για παράδειγμα θα διατηρείται γεμάτο το οικογενειακό καλάθι, "της νοικοκυράς" που έλεγαν κάποτε οι παλιοί.

Οι Μοντέρνοι Καιροί, έτοιμοι πάντα, προτείνουν άλλη μια λύση από το ένδοξο παρελθόν. Μια διέξοδο από την αγωνία της καθημερινής τροφοσυλλογής, που εγκρίνεται και από τις πιο πολυτελείς προϋποθέσεις της σύγχρονης υγιεινής διατροφής. 

Σύμφωνα με την ενθαρρυντική αφίσα, χρειάζεστε μόνο τα βασικά. Κατ' αρχάς το χαμόγελο της ελπίδας και της αφοσίωσης. Έπειτα, μια κουζίνα, που εσείς θα διαχειρίζεστε. Την πόρτα της, που θα μπορείτε να ελέγχετε και το μικρό ή μεγάλο ζωτικό χώρο ακριβώς έξωθεν. Εφόσον εξασφαλίσετε όλα αυτά κι έχετε δικαιοδοσία στους καρπούς των καλλιεργητικών σας κόπων, τότε πια δεν σας μένει παρά να ξεκινήσετε. 

Το δίκοχο του έμπειρου παλιού μαχητή στραβά στην κεφαλή, τα εργαλεία επ' ώμου και "Βιταμίνες, στοιχηθείτε, αρχίζει η μάχη των κηπευτικών." Προσοχή μόνο στον Bugs, φρουρείτε πότε πότε τα καρότα σας και καλή διασκέδαση...